Πορεία προς τη Σοφία

Η Εσωτερική Παράδοση διδάσκει ότι σε κάθε βήμα της πορείας προς τη Σοφία πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει νέα ατομικά και συλλογικά επίπεδα οργανωμένης άγνοιας.Η ενστικτώδης αντίσταση στη σοφία αναζητά πονηρά αδύνατα σημεία στην ψυχική συγκρότηση του αναζητητή ή μιας ομάδας αναζητητών που ο στόχος τους είναι ευγενής.

Ενώ δοκιμάζονται με διάφορους τρόπους, οι αναζητητές δεν πρέπει να παραλύουν από συναισθήματα φόβου, ενοχής ή θυμού. Είναι σοφό να είμαστε ήρεμα σε εγρήγορση όταν αντιμετωπίζουμε ευγενείς και άδοξες ιδέες: η πίστη κάποιου στην αλήθεια πρέπει να είναι ισχυρότερη από την προσκόλληση στην άνεση.

Ο αναζητητής κάνει πρόοδο αντικαθιστώντας τις αρνητικές σκέψεις με θετικές και κρατώντας το συναισθηματικό μυαλό συγκεντρωμένο σε αυτό που είναι ανυψωμένο και σωστό. Θα ήταν λάθος να δίνουμε υπερβολική προσοχή στα αρνητικά και καταστροφικό να αρνηθούμε την ύπαρξή τους ή να αγνοήσουμε την ανάγκη να τα ξεπεράσουμε.

Οι κίνδυνοι ανανεώνονται συνεχώς: η φωτιά της δοκιμασίας καίει σιγά σιγά και σιγά σιγά καταστρέφει την άγνοια. Η διαδικασία επούλωσης σπάνια είναι ανώδυνη ή περιορίζεται σε ένα μόνο άτομο. Η πρόκληση λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ασταμάτητα.

Στις ανθρώπινες σχέσεις, η συγγένεια είναι γαλήνια. η ειλικρίνεια είναι ήρεμη, ενώ η λατρεία της ηδονής επιφέρει βία σε διάφορα επίπεδα συνείδησης. Η αποπλάνηση και το μίσος είναι οι δύο όψεις ενός πλαστού νομίσματος. Κάνουν τη ζωή ασταθή και τείνουν να επικρατούν σε πολιτισμούς που δεν έχουν μέλλον.

Η αυτοσυγκράτηση σε όλα τα πράγματα ανοίγει το δρόμο για την αρχή της ειρήνης και η εκούσια απλότητα επιφέρει μια διαρκή ικανοποίηση. Η αλήθεια είναι αδιαχώριστη από την καλή θέληση. Ωστόσο, η ειλικρίνεια βλέπει το ψέμα με αυστηρότητα. Εμφανίζονται νέες μορφές νοημοσύνης που καταστρέφουν εύκολα διάφορες κοινωνικές δομές που βασίζονται στην υποκρισία.

Ένας από τους τρόπους για να βοηθήσετε μια τέτοια μεταβατική διαδικασία είναι να θυμάστε ότι δεν υπάρχει δύναμη ισχυρότερη από την αλήθεια και αργά ή γρήγορα η αληθινή δράση κερδίζει την ημέρα.

Οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ατομικές τους προκλήσεις εν μέσω μιας πλανητικής αλλαγής της οποίας η ταχύτητα επιταχύνεται εμφανώς. Πολλές δομές εξουσίας που βασίζονται σε ψευδείς υποθέσεις καταρρέουν στον αιώνα μας. Η διαδικασία εκτυλίσσεται στους τοπικούς και παγκόσμιους κύκλους του Κάρμα, καθώς και στον ψυχολογικό κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να μείνει μακριά από αυτό.

Η κοινωνική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για την έλλειψη αυτοπειθαρχίας. Στην πραγματικότητα, οι συλλογικές δυσκολίες κάνουν τον αυτοέλεγχο και τη σοφία ακόμη πιο αναγκαία. Καθώς η γνώση μεγαλώνει, τα ηθικά καθήκοντα διευρύνονται και τα λάθη γίνονται πιο οδυνηρά. Μετά από μια μακρά εξέλιξη, η ανθρωπότητα μας θα πρέπει να γνωρίζει αρκετά μέχρι τώρα για τη σωστή και τη λάθος πορεία στη ζωή. Ένας μικρός αριθμός καλά ενημερωμένων πολιτών μπορεί να κάνει τη διαφορά ως προς το παγκόσμιο Κάρμα.

Μέσα από τις διαχρονικές διδασκαλίες τους, οι μεγάλοι στοχαστές όλων των εποχών παρέχουν στην ανθρωπότητα μας τους εσωτερικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για να αντιμετωπίσει κάθε κρίση με θετικό και δημιουργικό τρόπο. Τα υπεύθυνα άτομα έχουν τα κατάλληλα επίπεδα πρόσβασης στην κοινή σοφία που έχει συσσωρευτεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η ήρεμη εγρήγορση είναι μια χρήσιμη πρακτική για αυτές τις καλοπροαίρετες ψυχές. Ο Μαϊμωνίδης δίδασκε για τα «άτομα του χρόνου» και η παράδοση του Ζεν κάνει λόγο για «ξαφνική φώτιση». Ο Teilhard de Chardin έγραψε για την ίδια ιδέα με το όνομα «Omega Point»: σε ειδικές περιπτώσεις, ένας πολύ μικρός χρόνος μπορεί να απελευθερώσει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας. Υπάρχουν ακρογωνιαίοι λίθοι στο χρόνο και αιχμηρά σημεία καμπής στο Κάρμα που αλλάζουν ολόκληρη τη σκηνή της ζωής με πιο γρήγορους τρόπους από ό,τι πολλοί άνθρωποι μπορούν ακόμη και να υποψιαστούν.

Advertisement